Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 8 maart 2018

D66 Brabantse Wal motie, statiegeld op blikjes en petflesjes aangenomen op D66 congres

Afgelopen zaterdag op het landelijke D66 congres in Rotterdam is een motie aangenomen, ingebracht door D66 Bergen op Zoom met steun van D66 Steenbergen en Woensdrecht, waarin D66 het kabinet oproept om in 2018 het statiegeld systeem uit te breiden met ¬†blikjes en petflesjes’. De staatssecretaris Stientje van Veldhoven vertelde de indieners dat ze ‘onderhandelingsruimte’ wil om te kijken wat mogelijk is gezien de tegenstand van CDA en VVD, de levensmiddelenindustrie en de supermarkten. Allereerst zal de inzet gaan op het bestrijden van de plastic soep omdat daar de meeste kans van slagen is.

De staatssecretaris vroeg de indieners om vertrouwen in wat zij van plan is en noemt de motie een stap in de goede richting. Op 15 maart vergadert een commissie van de Tweede Kamer hierover en zal duidelijk worden welke kaarten er op tafel liggen. De indiener is er honderd procent van overtuigd dat alleen al statiegeld op blikjes en flesjes DE oplossing is om het zwerfvuil voor een groot deel te verminderen. ‘ Wetenschap is zoeken naar de waarheid, politiek is zoeken naar de haalbaarheid’ (Jan Terlouw).